Како што веќе приметивме, FX пазарот е најголем пазар на светот. Со преку 3 трилиони долари со кои дневно се тргува, овозможува неколку специфични предности за инвеститорите.

Првата предност е работното време. Форекс пазарот никогаш не се затвора. Поради големиот обем секогаш е ликвиден, така што секој инвеститор знае дека може да пласира налог кога и да посака.

Форекс пазарот е секогаш отворен. Во понеделник наутро тргувањето почнува во Сиднеј во Австралија, и како денот поминува се приклучуваат и другите пазари: Хонг Конг, Сингапур и Токио во Азија, преку средниот исток и Европа конечно и двете Америки. Најликвидни часови во тргувањето се претпладневните часови во Европа е кога се приклучуваат САД, a Европа и Средниот исток сеуште тргуваат. A кога САД престануваат со трговија, Австралија и Азија пофторно почнуваат и процесот трае 24 часа на ден, се додека пазарот не затвори во 17 часот по Нујоршко време во петок попладне.

Глобално, FX пазарот му овозможува на инвеститорите да тргуваат било кога, и никогаш да не бидат оневозможени да го прават тоа, па ни во случај на некои светски или економски настани. Токму тоа го прави FX пазарот единствен.

FOREX ТРГОВИНСКИ ЦЕНТРИ ДРЖАВА ВРЕМЕ ОТВОРАЊЕ ВРЕМЕ ЗАТВОРАЊЕ
Сиднеј Австралија 23:00 07:00
Токио Јапонија 01:00 09:00
Франкфурт Германија 08:00 16:00
Лондон Велика Британија 09:00 17:00
Њујорк САД 14:30 22:30

Се смета дека FX пазарот е вонберзански (OTC) или “меѓубанкарски” пазар, заради тоа што трансакциите се извршуваат директно помеѓу двете страни, преку телефон или електронска мрежа. Тргувањето не е централизирано, како што се берзата и пазарот на фјучерси.
Ликвидноста на овај пазар им развива доверба и сигурност на инвеститорите дека Форекс пазарот секогаш ќе се однесува исто, дење, навечер, било каде во светот, за разлика од другите финансиски пазари, кои некогаш се затвораат за тргување или го прошируваат спредот поради неликвидниот дел од денот, доколку нема многу играчи на пазарот.
Низ Fortrade платформата, трејдерите се во можност да видат онлајн, во реално време, извршени валутни стапки по видливи цени. Стапките се генерираат од страна Fortrade провајдер за ликвидност, како што се главните интернационални банки и лидери во размена на валути. Стапките кои се гледаат на Fortrade платформата се Fortrade стапки, и како такви делуваат на светскиот тек на FX понудата и побарувачката.
На другите финансиски пазари, познато е дека големите играчи покренуваат одредени акции или добра со цел да профитираат. Поради огромниот обем на FX пазарот, скоро е невозможно дури и за најголемите групи да се вмешаат во прометот и законите на пазарот.
Со Fortrade воопшто немате трошоци. нема трошоци на тргување, нема провизија, нема прикриени трошоци, нема трошоци за брокери – всушност воопшто нема трошоци.

Ако тргувате со Fortrade ја остварувате својата заработувачка со разликата помеѓу куповната и продажната цена. Ако го споредиме форекс пазарот со другите финансиски пазари, искусен инвеститор веднаш може да ја сфати разликата. На пазарите на капитал, на пример, инвеститорот плаќа од 7 до 30 долари по налог, преку online брокер со попуст. Кога се користи полна услуга на клиентот, ова често може да биде и 100 долари по налог.

Кога го споредуваме пазарот на фјучерси, провизијата, надокнадата за промена и кирлингот, се дел од пакетот. За секој инвеститор трошокот е озбилно прашање. Ако се спореди со светски најголемите финансиски пазари во смисла на тршоци, FX пазарот е далеку пред нив.

Уште еден тршок на тргување е спредот помеѓу куповната и продажната цена. Fortrade нуди најмалку спредови, 3-4 пипса на главните валутни парови. Тоа прави трошок од 0.025%, што е една четвртина на илјада, или една дваесетпеттина од еден процент.

На пазарот на капитал, на пример, стандарден спред е 0.125%. Тоа е пет пати поголем спред отколку на FX пазарот, не вклучувајќи ги веќе споменати додатни трошоци на трансакции.

Ако го погледнеме пазарот на фјучерси, ситуацијата не е многу добра. Кога ги споредуваме инструментите со кои се тргува, на пример EUR/USD, наоѓаме дека спредот на Fortrade пазарот е 40% помал од тој на пазарот на фјучерси. Уште еднаш, и ова е без додатна надокнада, која ја имате кога тргувате со фјучерси.

Како би започнал тргување на Fortrade, инвеститорот може да отвори сметка за тргување и на само 100 USD. Тоа едвај да може да биде доволно да ја покрие провизијата за отворање на сметка на другите финансиски пазари. Високиот степен на левериџ, кој е можен на FX пазарот, може да работи за вас, но исто и против вас. Левериџ може да доведе до голема загуба, но и до голема добивка.
Кога тргувате со Fortrade, можете да тргувате со мали износи од 5.000 единици на базна валута, а потоа да соберете голема количина. Заради споредба, сличен инструмент на пазарот на фјучерси изнесува 125.000 единици. Fortrade Ви овозможува многу полесен пристап на тргување.
Fortrade им нуди на клиентите да тргуваат и со износ и до 200 пати поголем од моменталната вредност на неговиот капитал, односно 200:1. Нормалната понуда на пазарот на капитал е 2:1 (FX ви дава и до 50). Маргините на пазарот на фјучерси варираат од еден инструмент до друг, но не паѓаат пониско од 10:1 (FX ви дава 20 пати по толку).

Валутните парови генерално флуктуираат многу помалку отколку акциите или фјучерсите, така што левериџот е многу битен за успешна инвестиција на Форекс пазарот. Инвеститорот треба да користи достапни алати на Fortrade платформата, како што е “запрете ја загубата”или “stop” налогот. Комбинација на овие налози и правилно управување со капиталот е исто така важно за успешно тргување.

Висок степен на левериџ е можен при тргување на FX пазарот, и тој може да работи за вас, но исто така и против вас. Левериџот може да доведе до голема загуба, но и до голема добивка.

На светските финансиски пазари, има многу ограничувања во однос на скратување на некои инструменти.

При секој влез на Вашиот налог на FX пазарот сте оствариле долга позиција (сте купиле една валута), и кратка позиција (сте продале друга валута). На тој начин сте во можност да одите “долго” или “кратко” се исти, а можностите да профитирате се бесконечни.

Цел брокерски пакет со едноставно отворање на сметка. Директен пристап до сите погодности на нашите платформи без разлика на обемот на тргување и активноста на клиентот:

 • Демо сметка: Вежбајте на нашата демо сметка, користете ги сите погодности кои се достапни на нашата потполно опремена платформа.
 • Потполно видливи цени на располагање, извршни стапки на курсот, 24 часа дневно.
 • Широк спектар на валутни парови кои можете да ги изберете.
 • Нема такси. Fortrade заработува од разликата помеѓу куповната и продажната цена.
 • Левериџ тргување: Клиентите можат да остварат левериџ од 200:1, а на тој начин и поголема можност за добивка.
 • Висок степен на левериџ може да работи и против Вас, но и за Вас. Левериџ може да доведе до голема загуба, но исто така и до голема добивка.
 • Налози: Тргувајте професионално, само со “еден клик на тастерот” за извршување, или определете се за “двоен клик”. Поставете налог “stop”, “limit”, “JOD” и многу други. Во време на екстремна нестабилност може да биде тешко или дури невозможно да изврши налог.
 • Графикони: Стручни графикони, едноставни за користење, моментално ажурирани. Зачувајте повеќекратни графикони на посебни работни листови.
 • Техничка анализа: Користење на различни технички показатели ќе ви помогнат да донесете одлука. Широк спектар на показатели Ви стојат на располагање.
 • Ажурирани економски календар и анализа: Следете го економскиот календар, дознајте што значи тоа, користете FX дневни коментари и анализи однапред.
 • Услуга – Нашите љубезни вработени се секогаш подготвени да Ви излезат во пресрет и да одговорат на секое прашање или барање од понеделник до петок во редовните часови. Ние сме тука за вас!