U septembru 2011. godine unca zlata je prvi put u istoriji premašila 1.900 USD. Pre samo deset godina njena cena je bila 270 USD. Posle januarskog pada, cena zlata ponovo raste. Analitičari procenjuju da će istorijski rekord iz septembra prošle godine biti premašen i da će 2013. unca zlata koštati više od 2.000 evra. U nekim zemljama već postoje bankomati na kojima za novac možete dobiti zlatnu polugu. Da pojasnimo. Zlato sa meri jedinicama SI, u slučaju vrednosti na grame i kilograme. Osim toga, tradicionalna jedinica vrednosti zlata je fina unca (engl. Troy Ounce, oznaka oz. tr.), koja je dobila ime prema jedinici mase koja se koristila u srednjem veku na pijacama u francuskom gradu Troju. Fina unca je jedinica koja se primjenjuje kod plemenitih metala. Kao i apotekarska unca iznosi 31,1 gram. Vrednost nekog plementog materijala u uncama izražava samo vrednost tog metala bez eventualnih primesa i nečistoća. Masa nečistoća se oduzima od ukupne mase. Iako se na internetu cene zlata mogu naći izražene u EUR ili nekoj drugoj valuti za jedan gram, treba naglasiti kako se sve službene berzanske cene zlata, srebra i drugih plemenitih metala tradicionalno formiraju isključivo u američkim dolarima za uncu, dok se cene izražene u ostalim valutama i težinskim merama izvode iz te osnovne jedinične cene.

Fina unca je istorijska mera težine za plemenite metale, i jednaka je težini od 31,1034768 grama. To važi i za zlato. Osim težine kod zlata, zapravo kod zlatnih izlivaka se meri i čistoća, odnosno finoća. I u ovom slučaju koristi se savremena metoda, odnos u hiljaditim delovima – izlivak čistoće 999/1000 ili skraćeno 999 ima u sebi 999 delova čistog zlata i 1 deo primesa, tradicionalne jedinice karata. 1 karat znači 1/24 zlata u leguri, 12 karatna legura će sadržati čak 50% zlata a 24 karatno zlato je čisto zlato. Unca zlata je već vekovima mera za zlato, a prvi su počeli da je upotrebljavaju Stari Rimljani. Unca se tako čvrsto ukorenila kao standard, da se zlato za masovno tržište i danas u pravilu odliva u različite oblike (zlatnike, zlatne poluge) težine 31,1035 grama, odnosno jedne unce, ili u formama od pola unce (15,5517 grama), četvrtine unce (7,7759 grama). Preračunavanje cene zlata iz unci u grame vrlo je jednostavno. Trenutnu berzansku cenu treba podeliti brojem 31,1034768 i tako dobijate cenu zlata u gramima. Na primer, ako je cena jedne unce zlata 1500 američkih dolara, cena jednog grama zlata iznosiće 48,23 dolara:

1500 dolara za uncu podeljeno sa 31,1034768 jednako je 48,23 dolara za gram zlata

ili

cena unce zlata = cena grama zlata x 31, 1034768.

Ukoliko tako dobijenu cenu želite pretvoriti u EUR, dinare ili bilo koju drugu valutu, potrebno je dobijeni iznos pomnožiti s trenutnim kursom USD u odnosu na valutu u koju pretvarate iznos. Korišćenjem ove jednostavne formule, u svakom trenutku možete saznati preciznu informaciju o tome po kojoj se ceni prodaje ili kupuje zlato u gramima i u bilo kojoj svetskoj ili lokalnoj valuti. Zlatna groznica, na globalnom nivou, pojednostavila je kupovinu zlata, a unca zlata postaje sve važniji pojam.