Cena sirove nafte prošle nedelje pala je na 73.21 dolar po barelu što je najniži nivo u poslednje četiri i po godine. I dok su ministri Irana, Libije i Venecuele zatražili da se preduzmu mere kojima bi se sprečio dodatni pad cene, Saudijska Arabija i Kuvajt i dalje odbijaju da OPEC smanji proizvodne kvote za narednu godinu.

Pored toga, Saudijska Arabija je nedavno ponovo smanjila cenu svoje sirove nafte i to drugi mesec za redom. Za razliku od prethodnog puta, sada je smanjena cena isključivo za američko tržište. Mnogi smatraju da je ovo smanjenje cene bilo strateški potez kome je cilj bio da ošteti američke proizvođače. I dok neki analitičari smatraju da je otpočeo novi „hladni rat “ između SAD-a i Saudijske Arabije drugi smatraju da ovim potezom Saudijska Arabija samo pokušava da odbrani svoj deo tržišta od ostalih izvoznika u SAD-u.

Činjenica je da od kada su SAD otpočele sa alternativnim načinima proizvodnje sirove nafte iz uljanih škriljaca, globalno tržište ovog energenta je znatno promenjeno. SAD, jedne od najvećih svetskih potrošača sirove nafte, značajno su smanjile svoj uvoz i on je trenutno na najnižem nivou od 1987. godine. Dugogodišnji san zapada da konačno baci na kolena OPEC ponovo je oživeo.

Prekomerne zalihe u kombinaciji sa sporim oporavkom globalne ekonomije smanjuju tražnju kako u Evropi tako i u Kini. Zbog toga Saudijska Arabija, koja je nakon Kanade najveći izvoznik nafte u SAD, pokušava da zadrži svoj udeo na tržištu i ovako niskim cenama udalji sa tržišta ili bar limitira prisustvo američkih proizvođača. Proizvodnja iz uljanih škriljaca je skuplja od tradicionalnog načina proizvodnje i ovako niske cene saudijske nafte mogu je učiniti neprofitabilnom u očima investitora što bi kao posledicu imalo smanjenje proizvodnje, smanjenje zaliha i otvoren put novom uvozu iz Saudijske Arabije.

Međutim, za sada niko nije spreman da stavi svoje karte na sto. Proizvođači iz Kanade, Rusije, Saudijske Arabije i SAD –a uporno brane svoj deo tržišta i pored toga što to dodatno obara cenu. Kanadski proizvođači nafte iz uljanog peska povećali su čak planirane kapitalne rashode za 2015. godinu i prema njihovim rečima dokle god se cena ne spusti do 50 ili 40 dolara po barelu oni neće menjati svoju poslovnu strategiju.

Prema ranijim proračunima proizvodnja u SAD-u je trebalo do 2017. godine da poraste za 2.8 miliona barela u danu, ali uz cenu od 90 dolara po barelu. Ipak, ukoliko se cena spusti do 65 dolara, prema Barcleys-u, prethodne prognoze se smanjuju na jedva nešto preko milion barela u danu.

IEA (Međunarodna agencija za energiju) očekuje da će zemlje članice OPEC-a povećati svoj udeo na globalnom tržištu sa 42% koliko imaju trenutno na 49% do 2040 godine.

Ipak ako se uzme u obzir da je da Saudijska Arabija već drugi mesec za redom smanjila proizvodnju i da je ona trenutno na najnižem nivou u poslednjih sedam meseci, možda, na sastanku OPEC-a koji je zakazan za 27. novembar ipak dođe do iznenađenja i smanjenja proizvodnih kvota za narednu godinu.

Uvoz sirove nafte u Sjedinjene Američke Države

Ukupni uvoz 2008-2013

Mesečni uvoz u periodu od marta do avgusta 2014

Ukupni uvoz